HOW IS INVERTED PUFF PASTRY MADE
HOW IS INVERTED PUFF PASTRY MADE?
Puff pastry is made of two laminated doughs: one made with flour, a little butter, salt and water and the other with a large amount of butter. These two doughs are then layered and overlapped to achieve a crunchy texture once they are fermented and baked. One dough is rolled out and the second is placed inside and enclosed within the first.
When the puff pastry is inverted, the enclosing layer is the butter layer. The difficulty in inverted puff pastry is the butter becoming the main external element, which needs to be at the right temperature to properly work.
With inverted puff pastry, the butter flavour is perceived much quicker on the palate. In addition, the butter part is external and has a touch of moisture, so that when it is baked it will caramelise, providing a spectacular result.
¿CÓMO SE HACE EL HOJALDRE INVERTIDO?
Un hojaldre es una elaboración que se compone de dos masas laminadas: una hecha a base de harina, algo de mantequilla, sal y agua y otra con mucha cantidad de mantequilla, estas dos masas se laminan y superponen tomando volumen hasta conseguir una textura crujiente una vez fermenta y se cuece. Una masa se extiende y se coloca la segunda dentro que es encerrada con la primera.
Cuando el hojaldre es invertido la capa que encierra es la de mantequilla. La dificultad del hojaldre invertido es que la mantequilla pasa a ser el elemento principal y externo, lo cual necesita de una temperatura adecuada para poder ser trabajada correctamente.
Con el hojaldre invertido, la percepción de sabor mantequilla es mucho más inmediata en boca, además, la parte de mantequilla será externa con un punto de humedad, por lo que cuando entre en cocción va a caramelizarse dando un resultado espectacular.